Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Građani koji imaju potrošačke, gotovinske ili neke druge kredite, mogu uskoro očekivati da im banke ponude olakšice u otplati, koje se svode na manju mesečnu ratu, saznaje "Blic".

Ovo se ne odnosi na stambene zajmove i dozvoljeni minus po tekućem računu.

Centralna banka usvojila je dve odluke kako bi građanima olakšala uslove otplate pomenutih kredita, a koje podrazumevaju refinansiranje zajma ili duži rok otplate za dve godine. Uslov je da je kredit odobren do 18. marta ove godine, a suština je da će zajmovi koje je do sada bilo moguće otplaćivati najduže sedam godina, sada biti moguće plaćati devet godina. Oni koji su uzeli kredit na tri godine moći će da ga otplaćuju pet, a ako ste se zadužili na četiri godine, sada ćete dug moći da "rastegnete" na šest godina, odnosno 72 meseca, piše "Blic".

To praktično znači da će građani koji su uzeli gotovinski kredit od 5.000 evra, sa rokom otplate od šest godina i kamatom od 10 odsto i plaćali mesečnu ratu od 90 evra, sada rate plaćati za 15 evra manje (75 evra mesečno), ali dve godine duže. U konkretnom slučaju, umesto 6.480, njih će sve zajedno koštati 7.200 evra.

Navedene olakšice se mogu ponuditi dužnicima i u slučaju da nakon refinansiranja, odnosno promene datuma dospeća poslednje rate, njihova plata bude opterećena kreditom sa više od 60 odsto, javlja "Blic".

U saopštenju Centralne banke se navodi da se "na ovaj način umanjuju rizici od rasta stope problematičnih kredita u ovom segmentu kreditiranja u periodu nakon isteka moratorijuma" i da se "doprinosi ublažavanju posledica krize u ovoj i narednoj godini i stvaraju uslovi za kreiranje dodatne potrošnje fizičkih lica".

Close Menu