Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Banke su odavno u plusu zbog kredita u švajcarskim francima, tako da je umanjena dobit koju ovih dana pojedine prijavljuju, samo "kozmetički" gubitak

Adiko banka, koja je preuzela poslovanje bivše "Hipo Alpe Adria" banke u jugoistočnoj Evropi, priznala je da je umanjila svoju dobit u trećem kvartalu zbog kredita u švajcarskim francima.

Ipak, imajući u vidu dugoročni plus kada je reč o pomenutim kreditima koje su imale banke, može se reći da je ovaj gubitak gotovo minimalan.

- Banka je prikazala knjigovodstveno povećanje troškova od 8 miliona evra zbog navodnog gubitka na švajcarskim kreditima, zbog primene Lex specijalisa. Zanimljivo je da taj gubitak iskazuje u evrima, a sasvim je moguće da je celokupni plasman ovih kredita bio u dinarimaDa bismo se ozbiljnije zabrinuli za profit bilo koje banke, zbog kredita u švajcarcima, trebalo bi prvo da vidimo koliko su sve one zaradile na ovim kreditima, od dana kada su ih plasirale - rekao je za Telegraf Biznis Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

Kako navodi, s obzirom na to da je i predsednik Vrhovnog suda izrazio sumnju da su i evro i krediti u švajcarcima plasirani građanima bez deviznog pokrića, logično se nameće zaključak da su sve banke, pa i ova, odavno i višestruko zaradile na plasiranju kredita u švajcarskim francima.

- Tako da je sada ovaj gubitak zapravo samo smanjenje ekstra profita koji bi banka ostvarila. S druge strane, banke će od države dobiti 70 miliona evra, za koje se postavlja pitanje koliko su uopšte bili realno naplativi u situaciji konstantnog rasta docnje i ne naplativih kredita kod dužnika u švajcarcima kojima su rate bile više nego udvostručene - kaže Gavrilović.

Inače, samo u Srbiji zbog kredita u švajcarcima Adiko banka ima troškove u visini od 8,1 miliona evra, a u Hrvatskoj 8,7 miliona evra. To je umanjilo dobit u prvih devet meseci na 23,4 miliona evra, a u trećem kvartalu na 3,2 miliona evra.

(Telegraf Biznis)

Close Menu