Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Nasilna iseljenja pod palicom bahatih izvršitelja, svakodnevna su pojava širom Srbije. Mada se drže zakona i samo "rade svoj posao", izvršitelji naplaćuju, oduzimaju, otimaju - bez da im bilo ko stane na put, a i kada se građani i organizacije u tome udruže, najveći uspeh je privremeno odlaganje izvršenja.

Postoje organizacije koje se bore protiv nasilnih iseljenja, uglavnom starih i siromašnih ljudi, a portal Espreso je pisao o velikom broju ovakvih slučajeva, ali se i dešavalo da na licu mesta, usled velike podrške okupljenih, prisustvujemo odlaganju, odnosno sprečavanju istih. Nažalost, uglavnom se dešava da okupljeni ljudi, koji fizički štite one koje je stigla pravda izvršiteljske ruke, samo odlože izvršenje na nekoliko dana, kada se izvršitelji vraćaju, praćeni policijom.

U uređenom društvu 21. veka, dugovi se moraju plaćati, bilo da je u pitanju struja, voda, infostan, porez... Ipak, postoji veliki broj socijalno ugroženih pojedinaca i porodica, koji nisu u mogućnosti da izmire nagomilane dugove i njima bi trebalo pomoći da se oslobode plaćanja svih obaveza. To je moguće društvenom solidarnošću na uređen, precizno definisan način. Međutim, u uslovima u kojima vlada zakon jačeg, pojam izfršitelja dobija potpuno drugačiju dimenziju.

Privatni izvršitelji su uvedeni na osnovu Zakona o izvršenju i obezbeđenju koji je usvojen 5. maja 2011. godine. Usvajanjem ovog zakona 2011. uvedene su novine u samom toku izvršnog postupka, a najveća novina bila je uvođenje nove pravosudne profesije do tada nepoznate u srpskom pravu - izvršitelje. Ipak, bahato ponašanje pojedinih izvršitelja uzelo je maha, te umesto u interesu stranaka, pune svoje džepove i ostvaruju ličnu dobit prekoračenjem ovlašćenja koja su im data.

Brojni su slučajevi iseljenja, a o mnogima od njih Espreso je već pisao. U Beogradu je Branka Havatami sa svojim teško bolesnim sinom izbačena iz stana zbog duga od 6.000 evra. Tada je stan koji na tržištu vredi oko 70.000 evra prodat je za 26.000 evra. U slučaju porodice Aksentijević, stan je na javnoj licitaciji kupio sin izvršiteljke. Porodica Maurer izbačena je iz stana iako je dokazala da je bivši podstanar falsifikovao dokumentaciju i stavio lažnu hipoteku. Ovo su samo neki od slučajeva, a mnogi svakodnevno strahuju od mogućnosti da im izvršitelji pokucaju na vrata.

Espreso

Close Menu