Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Klijenti banaka koji ne žele da iskoriste drugi moratorijum, imaju vremena do ponedeljka, 10. avgusta, da o tome obaveste svoju banku, dok oni koji žele zastoj otplate ne moraju da se javljaju.

Moratorijum se odnosi na kredite i sve kreditne proizvode uključujući dozvoljene minuse i kreditne kartice.

Penzioneri koji ne žele da koriste zastoj u otplati kredita, takođe treba o tome da obaveste banku, a najbezbedniji način je da pozovu kol-centar banke i izraze svoju želju.

Vladimir Vasić, predsednika Udruženja banaka Srbije, kazao je za RTS da očekuje "za nijansu manji broj ljudi i kompanija koji će se javiti za moratorijum". Prema njegovim rečima, vrlo je bitno da postoji mogućnost izbora.

Nakon isteka dva meseca banka je dužna da pošalje novi plan otplate. Postoji redovna kamata koja je nastala ova dva meseca i ona se linearno raspoređuje na ostatak vremenskog trajanja kredita. Kredit se produžava za 60 dana. 

 Kada stigne plan otplate klijent ima sedam dana, bez obzra da li je pravno ili fizičko lice, da na to odgovori. Ukoliko ne odgovori smatra se da prihvata taj način plaćanja – pojašnjava Vasić za RTS.

Postoje i druge dve opcije. Prva je, ukoliko ima mogućnost, da klijent plati obe rate odjednom i druga opcija je kada klijent ima samo da plati za kamatu a rate se raspoređuju.

U oba ova slučaja dužnik je, praktično, koristio moratorijum, a preostale rate mu neće biti uvećane za iznos kamate za avgust i septembar, piše Nova.rs.

– Ukoliko klijent po isteku moratorijuma plati u celosti obe rate dospele tokom zastoja, onda on nastavlja da otplaćuje kredit po starom planu otplate i ne plaća dodatnu kamatu zbog dvomesečnog prekida u plaćanju – potvrdili su za Nova.rs u Udruženju banaka Srbije.

Druga opcija je za neke povoljnija – da dužnik po isteku moratorijuma plati samo kamatu koja bi mu sledovala tokom avgusta i septembra. Koliko ona tačno iznosi, svaki dužnik može da vidi u svom otplatnom planu, gde je jasno razgraničen iznos koji se svakog meseca plaća na ime glavnice duga, i iznos koji se plaća na ime kamate.

U tom slučaju, dužniku neće biti uvećane preostale rate na ime kamate, a dobiće dva meseca duži otplatni rok, uz redovnu, ugovorenu kamatu, napominje Nova.rs.

Ukoliko se dužnik opredeli za jedan od ova dva načina nastavka otplate kredita posle moratorijuma, banka će morati to da prihvati, što je predviđeno i Odlukom NBS o moratorijumu.

Rok je sedam dana od dana dostavljanja novog otplatnog plana.

Izvori: RTSNova

Close Menu