Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Sa računa mnogih radnika u Srbiji kojima je legao minimalac od 30.367 dinara, u džepove se slilo svega 12.000, jer su im gazde tražile deo novca.

Pojedini poslodavci dali su sebi za pravo da od minimalne zarade koju je država uplatila, za sebe uzmu 18.000 dinara, kao izgovor i opravdanje da će taj novac iskoristiti za plaćanje poreza i doprinosa za zaposlenog. I nadležni i stručnjaci tvrde da je to nedopustivo i da je u pitanju prekršaj, pišu Večernje novosti.

Na društvenim mrežama se razvila polemika oko moralnosti ovog čina. Gazde se uglavnom pravdaju činjenicom da nisu radile dva meseca a moraju da uplate doprinose i za to vreme. Država im je, međutim, odložila tu naknadu i plaćaće je od 1. januara sledeće godine, i to na 24 rate.

Bez obzira na taj trošak, u Ministarstvu finansija ističu da poslodavci nemaju pravo da zakidaju radnicima od uplaćenog minimalca.

„Novac dobijen po osnovu direktnih davanja poslodavci treba da isplate na tekuće račune zaposlenih. Prema tome, Uredba ne predviđa mogućnost da poslodavci zadrže deo novca, dobijenog po osnovu direktnih davanja, na ime plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih“, objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Prijavite inspekciji

U Ministarstvu rada kažu da se inspekciji rada nisu obraćali zaposleni sa prijavama u kojima bi isticali ovaj problem. Sve one koji imaju problem sa poslodavcem pozivaju da se obrate njima, ali i finansijskoj inspekciji Ministarstva finansija. Naglašavaju da se zarade isplaćuju na način i u rokovima propisanim Zakonom o radu i drugim zakonima.

Izvor: Večernje novosti

Close Menu