Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Gotovo je nemoguće zamisliti kompaniju koja posluje bez pomoći banke odnosno bez kreditiranja. Ekonomisti vole da kažu da nijedan kredit nije skup ukoliko se pametno investira. Dokle god postoji stopa rasta profita pa makar bila i minimalna, kredit se isplati i znači da je pozajmljen novac pametno investiran. Ali šta je sa građanima? Koliko se običnom čoveku isplati da se zadužuje a koliko ga taj isti kredit opterećuje.

Ukoliko podižemo kredit da bismo uložili u nešto, može biti veoma isplativ. Ukoliko pak podižemo kredit za potrošnju,npr putovanje, kupovinu nove tehnike ili obnavljanje garderobe, to je definitivno trošak i takav kredit će vam biti samo omča oko vrata. Kupovina stana i automobila na kredit smatra se ipak dugočnom pametnom investicojom. Bolje plaćati ratu kredita za svoj stan nego rentirati tuđi. Ukoliko već imate nekretninu, opet se isplati uzeti stambeni kredit za dodatanu nekretninu jer će se rentiranjem nekretnina sama od sebe isplatiti za 20-30 godina. Prema trenutnom odnosu cena, rentiranje je skuplje nego rata kredita za istu veličinu nekretnine, pa se ovaj poduhvat više nego isplati. Ovo je na primer jedna od pametnijih investicija vas kao običnog građanina.

Ipak sve više građana, pritistnuti raznim troškovima odlučuju se za keš kredite kako bi „premostili“ težak period. Slave, putovanja, ili proslave često se ne mogu isfinansirati iz sopstvenih tekućih sredstava. Uzimanjem kredita za potrošnju, kako se to ekonomski definiše, zapravo ulazite u začarani krug.Rata kredita vam umanjuje primanja pa posle nekog vremena osećate potrebu za novim, refinansirajućim kreditom. A tu je i dozvoljeni minus, i kreditna kartica. I sve tako u krug.

Dokle god možete da otplaćujete rate kredite sve je u redu. Onog momenta kada nemate za rate kredita već ste u velikom problemu. Potpisivanjem ugovora sa bankom vi ste se obavezali i to što vam je „prevelika kamata“ ili vas „banka ne razume“ to zakon ne poznaje niti banku interesuje. Pozajmili ste i morate da vratite.

Ukoliko kasnite sa otplatom, banke se neće odmah odlučiti da vas tuže i prinundno naplate. Nikome nije u interesu da se provlači po sudovima. Zvaće vas telefonom, slaće vam mejlove, sve sa ciljem da vas podsete da kasnite. Banke neretko nude i nove refinansirajuče kredite sa dužim rokom otplate kako bi ste se izvukli a vama koliko toliko olakšali da im vratite novac.

Mesec do dva je rok koji banka i može da vam toleriše ukoliko kasnite. Ukoliko uđete u treći mesec kašnjenja tada je već „minut do 12“ i banka vam na kućnu adresu šalje Opomenu pred utuženje. Ovo shvatite kao poslednju opomenu. Sledeći korak je tužba banke. Nema tu puno „razvlačenja“ po sudovima jer se u bankarskim evidencijama jasno vidi koliko kasnite i ugovor je neoboriv. Sud će presuditi u korist banke. Sledeći korak je prinudna naplata i momenat kada vam izvršitelji zakucaju na vrata. Čak i kada dođe do suda, banke su spremne na vansudsko poravnanje ali onda morate imati spreman plan otplate. U suprotnom, u problemu ste, velikom problemu. Ne zaboravite da ste vi lično potpisali administrativnu zabranu prilikom uzimanja kredita i  da vam se može i automatski skidati sa računa i protivno vašoj volji.

Dobro razmislite pre uzimanja kredita. Kredit je dobar sluga i zao gospodar. Pametno trošite i ne zalećite se ma koliko vas vaša banka hvata za rukav da vam daju kredit po „neverovatno povoljnim uslovima“. Zna se za šta se u civilizovanom svetu uzima kredit: za stan i eventualno kola. Za ostalo ne uzimajte kredit. Bez tih stvari se može. Neka kreditbude vaš sluga.

Izvor: BIZLife

Close Menu