Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Već na početku prve godine, ukoliko su se upisali na budžet, studenti i studentkinje mogu da konkurišu za studentski kredit, koji mesečno iznosi 8.400 dinara.

Visina kredita projektovana je tako da, recimo u Beogradu, pokrije troškove smeštaja u domu, ishrane u studentskoj menzi i mesečnu cenu gradskog prevoza. Zato se veoma veliki broj akademaca odlučuje da konkuriše za kredit.

Da bi uopšte konkurisali za kredit, brucoši treba da su upisali studije o trošku budžeta. Potrebno je i da im je prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Zainteresovani za državnu pomoć treba da popune obrazac za konkurisanje i prilože dokaz o porodičnim primanjima, pišu "Novosti".

Potvrda o visini primanja dobija se u opštini prebivališta, kao i izjava dvoje svedoka, koji garantuju da su navedeni podaci tačni.

Navedena dokumentacija predaje se studentskoj službi fakulteta na koji je student upisan, a konačnu rang-listu za celu Srbiju pravi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tačnije komisija za učeničke i studentske kredite i stipendije.

Mesto na rang-listi zavisi od proseka ocena u završnom razredu srednje škole i visine porodičnih primanja. Kako gotovo svi na listi imaju visoke ocene, finansije obično budu presudne, pa su na listi uglavnom akademci slabijeg materijalnog statusa. Kredit se isplaćuje u deset mesečnih rata, jer tokom letnjeg raspusta akademski ček ne stiže.

Ukoliko diplomiraju u roku, sa prosekom ocena iznad 8,5, diplomci ne moraju da vraćaju kredit. Bez obzira na visoke ocene, ako probiju rok u kom je predviđeno da budžetski studenti diplomiraju, moraće da vrate kredit u celosti. Omogućena je otplata na rate.

Na starijim godinama, oni sa visokim prosekom, mogu da konkurišu i za stipendiji Ministarstva.

Dodatne informacije o konkursima za studentske kredite i stipendije za školsku 2018/2019. godinu mogu se pronaći na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Rok za prijavljivanje na konkurse je od 1. do 31. oktobra 2018. godine.

Close Menu