Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Nova rata za kredit mogla bi uskoro da bude manja za koji evro jer je stopa EURIBOR-a, odnosno evropske kamate koja utiče na cenu zaduženja u Srbiji, pala na -0,5 posto.

Procenjuje se da će se ovakav trend zadržati do kraja godine, što znači da se mesečne obaveze dužnika mogu dodatno umanjiti, posebno zato jer je većina zaduženja u Srbiji vezana za EURIBOR, pa što je manja njegova vrednost, odnosno marža, kamata koju plaća dužnik je niža.

To nije neko značajnije umanjenje i zavisi i od visine kredita, broja otplaćenih rata, ali načelno mesečna rata od 300 evra mogla bi da se smanji za tri do četiri evra. To je važna činjenica jer se za razliku od ranijih godina bar drastično ne uvećava. Poređenja radi, pre deset godina EURIBOR je bio i veći od 4,5 procenata, zbog čega se dešavalo da ista ova rata od 300 evra skoči na mesečnom nivou i za 60 do 70 evra.

Stručnjaci kažu da nema razloga za strah dužnika da će se to ponoviti jer povratak EURIBOR-a na stare visoke vrednosti neće biti tako brzo, odnosno dok se bar delimično ne otklone posledice pandemije korona virusa. Po njihovom mišljenju EURIBOR će postepeno početi da raste tek kada se završi aktuelna kriza i njene posledice, odnosno kada se ekonomija oporavi i poraste tražnja za novcem. Toga sada nema, a prema procenama koje su se pojavile, pad EURIBOR-a zadržaće se sve do kraja 2021. godine, kada bi trebalo da iznosi oko -0,550 odsto.

Iz Udruženja banaka Srbije kažu da smanjenje EURIBOR-a generalno pozitivno deluje na dužnike.

Close Menu