Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Usled niskih kamatnih stopa na stambene kredite, cene stambenih nekretnina u Evropi poslednjih godina u proseku rastu četiri odsto godišnje, znatno iznad stopa rasta privrede i inflacije.
Kao telo zaduženo za nadzor i sprečavanje rizika za evropski finansijski sistem, ESRB je prošle nedelje objavio izveštaj u kojem je pozvao bankovne regulatore u 11 evropskih država na preduzimanje koraka radi ograničavanja rizika koji proizlaze iz rasta cena nekretnina.
Na sve skuplje nekretnine pažnju bi trebalo da obrate centralne banke Nemačke, Francuske, Norveške, Češke i Finske, preporučuje ESRB. Regulatorima u Holandiji, Švedskoj, Belgiji, Finskoj, Danskoj i Luksemburgu ta institucija je predložila i uvođenje dodatnih mera, poput ograničavanja zaduženosti klijenata banaka.
Zvaničnik ESRB Frančesko Mazafero izjavio je za "Financial Times" da se dobar deo evropskih država vraća na pretkrizne nivoe cena nekretnina. Međutim, podsticanje mladih na rešavanje stambenog pitanja u velikom broju zemalja je političko pitanje, pa je i ograničavanje rasta tržišta postao politički osetljiv problem. Guverner holandske centralne banke Klas Knot pojašnjava da se iz tog razloga tamošnji političari odupiru pozivima na ograničavanje iznosa hipotekarnih kredita koji ne bi smeo prelaziti vrednost nekretnine.
Treba podsetiti da je nakon finansijske krize mnoštvo centralnih banaka dobilo ovlašćenje da bankama propišu povećanje kapitalizacije kako bi izdržale buduće krize. Međutim, dobar deo regulatora ustručava se to ovlašćenje da iskoristi. Ratna Sahaj, zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda, kaže da 73 centralne banke imaju tu mogućnost, a samo 11 se njome koristilo. Još četiri su najavile to iduće godine.
Close Menu