Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Kada se svi troškovi uzmu u obzir, sahrana u Srbiji košta najmanje 2.500 evra, a oni koji svojim najmilijima žele da priušte ispraćaj na onaj svet kakav smatraju da im dolikuje, neretko uz večeru u restoranima za prijatelje pokojnika plaćaju čak i više.

Ipak, Republički fond za penzijsko osiguranje daje deo novca za sahranu, međutim, iznos od 37.469 dinara koji je predviđen u te svrhe nije dovoljan ni da pokrije osnovne troškove pogreba.

Bojana Milosavljević (36), koju je majčina smrt zatekla, ispričala je da je bila šokirana kada se suočila sa procedurom i ogromnim troškovima koje zahteva pogreb.

Groblje

Groblje
Foto: Profimedia/ilustracija

- Kada vam neko umre, dok ne prođe sahrana, u situaciji ste da samo plaćate. Istina je da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje refundira deo novca, ali ja sam odmah videla koliko je sati i podigla kredit u banci, u suprutnom ne bih znala kako da pokrijem troškove. Prevoz do groblja, spremanje pokojnika, čitulja, cveće, venci, kovčeg, oprema uz sanduk, sahranjivanje, sveštenik, sve se to plača - priča Bojana.

Za dokumentaciju preminulog potrebno je izdvojiti do 2.000 dinara, a za spomenik između 120.000 - 200.000 dinara.

Takođe, same cene zakupa grobnica su paprene, pa čak iako se godinama unapred "pripremate", smrt će vas koštati. U prestonici je tako godišnji zakup grobnice prvog reda 6.149 dinara. Međutim, nije tajna da na centralnim grobljima slobodnih grobnih mesta gotovo i nema, ali se zato mogu naći u oglasima, po ceni od 1.000 do 2.000 dinara, a mogu ići i preko 50.000 evra za grobnice na "elitnoj lokaciji".

 

Ozbiljan novac potrebno je izdvojiti i za restoran, a oni koji su radi da uz muziku isprate članove porodice za to moraju da izdvoje najmanje 20.000. Neke od privatnih pogrebnih agencija nude penzionerima da za života postepeno u mesečnim ratama otplate svoju sahranu, pa tako za najmanje 100.000 dinara mogu dobiti sve što podrazumeva proces sahrane preminulog.

Izvor: Srbija Danas

 

Close Menu