Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Banke pozivaju građane koji su ih tužili do 17. septembra zbog ugovaranja troškova kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita da se odreknu podnetih tužbenih zahteva najkasnije do 31. decembra ove godine, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, u tim slučajevima banke će se odreći prava na naplatu svojih troškova od građana i predložiće sudu, ili će se saglasiti sa već iznetim predlogom, da u pogledu troškova spora dosudi da svaka strana snosi svoje troškove, piše Dnevnik.rs.

Udruženje banaka saopštava da se oglasilo povodom različitih informacija u javnosti o postupanju banaka u primeni dopune pravnih stavova, koje je donelo Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda, na sednici 16. septembra.

Efektiva

NE POVLAČITE TUŽBE!
Zašto? Stav VKS je dopunjen, ali on i dalje sadrži dve stavke koje bankama prave veliki problem u nastavku postupaka.
Prvo, banke tek od 2015. imaju obavezu da dostavljaju ponude. A i kada su počele da ih daju, pitanje je da li se ponudom može smatrati nešto što je potpisano istog dana kada i ugovor o kreditu. Tamo gde nema ponuda, banke opet gube. Tamo gde se uspostavi praksa da ponuda ne može imati isti datum kao i ugovor, banke gube.
Drugo, većina banaka je obradu kredita naplatila tako što taj iznos odbije od isplaćenog kredita. Dakle, dobijem 1.000 evra, banka odbije 50 i isplati mi 950, ali ja na 1.000 e plaćam kamatu. Zatim, banke naplaćenu obradu kredita knjiže kao prihod, a tu stavku nemaju na rashodovnoj strani. To znači da je trošak obrade bio ukalkulisan u nominalnu kamatnu stopu, a i izmenji stav VKS ne dozvoljava dvostruku naplatu istog troška.
Ovo što ste pročitali, sada vidite prvi put. Ne znaju ovo advokati, ali objasnićemo svima. Na protest treba doći. Zašto? Zato što VKS može opet, za godinu, dve, kada vidi da ovo gore napisano opet donosi pobedu građanima, da još jednom promeni svoj stav u prilog bankama.
To ne treba dozvoliti. Sada, i da tako ostane zauvek!
Bankari glume dobrotu, kao neće da naplate troškove postupka. Cilj je da nagovore što veći broj ljudi da povuku tužbe, dok se ove nove činjenice ne ustale u sudskoj praksi.
Ne nasedajte! Nisu bankari dobri bez dobre računice za njih!

 

Close Menu