Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Povećanje cena hleba u nema veze sa ukidanjem Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, već sa poslupljenjem pšenice, odnosno brašna.

Poskupljenje hleba je zapravo korekcija cene, jer je pšenica poskupela, kao i brašno, a srazmerno tome i hleb po kilogramu.

Velika konkurencija među pekarima dovela je da cena hleba bude veoma niska, kao i sada da će i sada biti ispod ranije propisanih 46 dinara.

Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, koja je važila 10 godina, do 31. januara 2019. godine, predviđala je da pekare moraju da imaju 40 odsto osnovnog tipa belog hleba u ukupnoj proizvodnji i nije smela da se prodaje skuplje od 46 dinara.

Prema podacima Unije pekara, u Srbiji radi oko 7.000 pekara i 18 velikih industrijskih proizvođača.

U Novom Sadu zaista je veliki broj pekara, a prema mišljenju Novosađana malo koja od njih može da se pohvali kvalitetnim i ukusnim hlebom.

Sugrađanima smeta što je bezukusan, pun aditiva, ponekad bled, a nekad pregoreo, a kako kažu, najviše ih nervira što se jako mrvi ukoliko ga ne pojedu istog dana.

Novosađanka Miomira smatra da u gradskim pekarama nema dobrog hleba i da je sramota šta se sve danas naziva hlebom.

– Celo leto sam provela u vikendici u Čereviću, a tamo smo kupovali i jeli ražani, veoma ukusan hleb, kao da je napravljen u kućnoj radinosti. Cena mu je svega 50 dinara. U Novom Sadu smo probali sve redom, em je skup, em nekvalitetan. Najblaže rečeno, tužno i neprofesionalno - ovako opisuje stanje Miomira B.

Sličnog je mišljenja i Jasmina J. koja navodi da nigde ne kupuje hleb, već ga mesi sama.

– Pošto ne mogu da pronađem pravi domaći i svež hleb, mesim i pečem ga sama. Recept sam nasledila od moje bake, jedina razlika je ta što je ona pekla u zidanim pećima za hleb u dvorištu , a ja ga pečem u rerni – navela je Jasmina.

Na osnovu odgovora koje smo dobili stiče se utisak da se na prstima jedne ruke mogu prebrojati pekare u kojima se mesi i peče kvalitetan hleb.

"Baker Plus"
Kada je reč o kvalitetu hleba, prema našoj anketi, ubedljivu pobedu je odnela pekara “Baker”. Lokali se nalaze na pet lokacija u gradu, na Novom naselju, Detelinari, u Subotičkoj 51 na Telepu, na Bulevaru oslobođenja i u Adicama.

Novosađani kažu da je ovde ubedljivo najbolji i jedini pravi hleb koji se u Novom Sadu proizvodio kao ranijih godina. Doduše nešto skuplji u odnosu na druge pekare, ali zato navode da vredi svaku paru.

U ponudi imaju finski, hrono, raženi, pur-pur, đabatu, cipovku, hleb “Mama Mia”, ali i standardni domaći.

Ono što sugrađani izdvajaju jeste kako kažu preukusan vegipan hleb, koji je kao što mu i ime kaže namenjen za vegane, a pravi se od celog zrna, a što je većini najvažnije ima blag ukus, jer ne sadrži nikakve hemijske i biološke aditive.

– Ubedljivo najbolja pekara u gradu a i šire. Ni jedna vrsta hleba u gradu ne može da se poredi sa njihovim domaćim, a odličan im je je i pur pur, a pravi se od mešavine pšeničnog, ražanog, sojinog brašna i drevne sorte pšenice Pur pur, kao dodatak ima orahe i bundevino seme – navodi Dragana S.

"Aka"
Visoko drugo mesto po kvalitetu hleba, bar po mišljenju Novosađana zauzima pekara “Aka”.

Njihove mušterije smatraju da se baš u ovoj pekari mesi i prodaje najbolji i najsvežiji hleb. Smeštena je na tri lokacije u gradu; u Stažilovskoj, na Bulevaru cara Lazara, kao i na Trgu republike.

Novosađani navode da im je ova namirnica veoma ukusna, uvek sveža, a favorit im je "Akina bahtula"

– Pekara “Aka” ima dobar domaći hleb i Akina buhtla odličan je hleb. Gramaža je prava, tako da ga mi jedemo i po tri dana - navodi Novosađanka Marija i kaže da je hleb u Novom Sadu generalno lošeg kvaliteta.

"Hleb & kifle"
Novosađankama koje se pridržavaju hrono ishrane ovo je najomiljenija pekara, jer, kako ističu, ne boje se ovde da pazare namirnicu pod imenom hrono, pošto veruju da je sastav baš onakav kako stoji na deklaraciji.

– Pošto radim i nemam vremena sama da mesim hleb, kupujem hrono. Gde god sam uzimala sastav je odsupao od originalnog recepta. Međutim pre dve godine sam počela da ga kupujem u ovoj pekari i prezadovoljna sam – navodi Marijana N.

Novosađani koji nisu na dijeti smatraju da ovde mogu da kupe pravi-pravcati domaći beli hleb koji je umešen na tradicionalan način. Ovaj proizvod je napravljen na bazi kiselog testa i od brašna najfinije zimske pšenice.

"Krosti"
Pekara “Krosti” svoje proizvode Novosađanima nudi od 1988. godine i zato ima i mnogo starih i stalnih mušterija. Kupci smatraju da se kvalitet nije menjao od otvaranja do danas.

Sugrađani navode da je u ovim pekarama hleb uvek svež i mekan, ali ipak misle da je pre nekoliko godina za nijansu bio bolji. Posebno se izdvajaju "Deda Stevin hleb", "Bakin hleb" i hleb sa koprivom.

– Kupujem bakin hleb i zaista je ukusam. Ono što je najbitnije sutradan se ne mrvi, a ukoliko duže stoji mogu da napravim tople sendviče. Inače, po mom mišljenju sve zavisi i od toga kakvog pekara imaju, jer stalni kupci mogu da procene kada su zaposlili novog - kaže Slavica.

"Sajam"
Novosađani koji su navikli na proizvode iz ove pekare kažu da u “Sajmu” imaju razne vrste i različitih gramaže. Kao prednost navode da je hleb svež i da se prodaje po veoma povoljnoj ceni, a mana mu je što je često zagoreo. Sugrađani navode da imaju odličan kukuruzni, a ukusan im je i hleb u obliku cvetića. Ono što im najviše smeta jeste to što ne nose sve prodavačice rukavice.

– Ponuda hlebova je velika, ponekad su suvi ali treba pogoditi vreme kad im iz peći izlazi sveža tura - kaže Marinko.

Mnogi sugrađani su naveli da ni jedna vrsta hleba ne može da se poredi sa onim koji se mesi u pekarici “Svet hleba”, o čemu je naš list već pisao.

Close Menu