Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Udruženje za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija najavila je u ponedeljak protest i štrajk glađu korisnika kredita u švajcarskim francima za sredu 6. juna u Beogradu. Iz Vlade Srbije  im je poručeno da će banke raditi kako odluči pravosuđe.

Korisnici bankarskih usluga u švajcarskim francima okupili su se danas u podne ispred Ustavnog suda Srbije, a protestnu šetnju će završiti ispred Vrhovnog suda, otkuda se, kako su najavili, "neće pomaći" dok od tog suda ne dobiju mišljenja o spornim kreditima u "švajcarcima", prenosi Fena.

"Vrhovni sud više nema pravo da ignoriše ovu temu", rekla je advokatica Jelena Pavlović, poručivši da su "ovoga puta odlučili da idu do kraja" nakon što su ih prethodno ignorisale druge institucije i Narodna banka Srbije (NBS).

Pojedinci su se, odlučili na najradikalniju meru - štrajk glađu - jer "posle tri godine agonije ne vide izlaz iz dužničke krize, u situaciji kada su im ugrožena temeljna, ustavom zagarantovana ljudska prava".

Premijerka Ana Brnabić izbegla je da odgovori na pitanje hoće li njena vlada preduzeti neke mere, a komentarišući najavljene proteste poručila je da će banke slediti odluke pravosuđa.

"Sve što ja mogu reći biće protumačeno kao pritisak. Vlada poštuje institucije, kako sudstvo bude odlučilo, tako će banke raditi. Ja ne mogu davati nikakve izjave u vezi s tim", rekla je premijerka novinarima, insistirajući kako su na potezu pravosuđe, sudovi i tužilaštva jer su u toku brojni parnični postupci vezano za sporne kredite u švajcarskim francima.

U Srbiji nešto više od 18.000 građana ima stambene kredite u švajcarskim francima, a većina ne želi konverziju kredita u eure, već zahteva da se "reši problem enormnih kursnih razlika i lihvarskih kamata" i to je razlog što su sve češće kolektivne tužbe klijenata protiv banaka.

Guvernerka NBS-a izazvala je pre godinu dana žestoke kritike i komentare u javnosti i na društvenim mrežama svojom izjavom kako građani zaduženi u švajcarskim francima ne bi trebalo da očekuju  neko novo rešenje osim već ponuđenih mogućnosti da s bankama postignu individualne dogovore o kreditima.

Foto: facebook, Saša Grandić, Vladimir Vlatković

Close Menu