Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Evropski sud pravde doneo je, povodom zahteva suda iz Poljske, presudu o kreditima u švajcarskim francima iz koje proizilazi da nacionalni sudovi ne smeju popunjavati praznine uzrokovane ništavim odredbama ugovora između banaka i građana, saopštio je danas Pokret Dosta je bilo (DJB).

To znači, kako je navedeno u saopštenju, "da je stav Vrhovnog kasacionog suda Srbije da se krediti u švajcarskim francima smatraju kreditima u evrima sa izmišljenom kamatom u suprotnosti sa ovom presudom Evropskog suda pravde, a samim tim ne postoji ni osnov da država obešteti banke, kako je to propisano nedavno donetim Zakonom o konverziji".

DJB je podsetio da je mnogo pre donošenja Zakona o konverziji upozoravao državu da je taj zakon protivustavan, da štiti interese banaka na račun države i svih građana.

"Ova presuda potvrđuje upozorenje DJB i ostavlja sumnju da su ljudi iz vrha vlasti u dosluhu sa bankama, očekujući ovakvu odluku Evropskog suda pravde, požurili kako bi teret sa banaka svalili na državu i građane", naveo je DJB i dodao da iz presude Evropskog suda pravde jasno proizilazi da su "banke dužne u potpunosti obeštetiti prevarene građane koji su se zadužili u švajcarskim francima i da ne postoji osnov da država obeštećuje banke".

DJB  je najavio da će podneti inicijativu Ustavnom sudu za utvrđivanje neustavnosti Zakona o konverziji i pozvao Vladu Srbije da obustavi isplatu obeštećenja bankama iz budžeta "po problematičnom Zakonu o konverziji i da se suštinski, a ne samo deklarativno, pridržava evropskih vrednosti kada treba da zaštiti prava svojih građana".

Zatraženo je da Nacionalna korporaciju za osiguranje stambenih kredita odmah raskine sve ugovore o osiguranju kredita u švajcarskim francima, jer su oni u suprotnosti sa praksom Evropskog suda pravde i ratifikovanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

(Beta, 10.07.2019)

Close Menu