Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Za mnoge je kupovina stana ili kuće potvrda uspeha i zrelosti. San o porodici i samostalnosti navodi ljude  da prave dugoročne planove i upuste se u avanturu kupovine stana na kredit ili reše da budu podstanari.Prilikom odluke o rešavanju stambenog pitanja, moramo biti realni i delati prvenstveno u skladu sa svojim mogućnostima pa onda i željama.

Кoliko ste sigurni u svoja primanja? Ukoliko ste kreditno sposobni, odnosno ako su vaša primanja relativno sigurna, onda je velika mogućnost da će ova investicija biti pravo rešenje za vas. Treba naglasiti da je uzimanje stambenog kredita opravdano i isplativo zaduživanje i ono se nikako ne može tretirati kao nemarno zaduživanje (kao kada podižemo kredit za letovanja, kupovinu  papreno skupe garderobe, računara i ostale potrošne robe) .

Prilikom  ulaska u ovakvu investiciju, najvažnije je biti pripremljen i finansijski i mentalno, dobro informisan, imati  urednu dokumentaciju i  napraviti najbolju moguću kalkulaciju u tom trenutku.

Uredna dokumentacija i određivanje okvirne rate kredita

- Nakon donete odluke o kupovini stana putem kredita, mnogi kupci se susreću  sa velikim problemima kod nalaženja adekvatne kvadrature i stanova koji nisu uknjiženi. Imajući u vidu da banke daju kredite na bazi hipoteke, problem koji se javlja jeste da većina stanova koji su trenutno u  izgradnji, pored osnovne dokumentacije, još uvek nemaju upotrebnu dozvolu koja je uslov za uknjižbu u katastru nepokretnosti.

Stambeni krediti se odobravaju u dinarima, a  vezani su za valutnu klauzulu, odnosno to za klijenta znači da se zadužuje u evrima ili švajcarskim francima, a otplata rate se vrši u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan dospeća rate. Rata kredita se formira na osnovu odobrenog zajma, roka otplate i trenutne kamatne stope koja je promenljiva. Generalno, kamatna stopa na stambene kredite sada je niža nego ranije i umesto sedam ili više procenata, sada je u proseku oko dva odsto.

Ovo je za klijente mnogo manje opterećenje i daje im vetar u leđa da se odluče da na ovaj način kupe stan.

- Promenljivost  kamatnih stopa za budućeg vlasnika stana znači da mora imati stalne izvore prihoda jer u suprotnom banka aktivira hipoteku.Svi stambeni krediti su hipotekarni jer je to najsigurniji oblik obezbeđenja vraćanja duga banci - kaže Ristuša Radović, šef finansija Investbanke a.d. Beograd u stečaju.

"Imam dobra  primanja, mogu sebi da priuštim da otplaćujem kredit za stan" - je konstatacija koju jedan deo građana može sebi da priušti.

O tome koliko je odluka o ulasku u stambeni kredit važna, rekla je za Srbiju Danas i naša sugrađanka,  Svjetlana Sladić (32) koja je nedavno iz podstanarskog života uplovila u sigurniju budućnost.

- Nakon dvadesetpet godina podstanarskog života, konačno imam svoj krov nad glavom. Put je bio dug i mukotrpan, mnogo je trebalo kockica da se složi. Najvažnije od svega je da sada imam relativno stabilan posao i primanja na osnovu kojih sam i mogla da se upustim u sve ovo. Rata kredita mi iznosi 350  evra, što je za 150  evra više od kirije koju sam plaćala, ali bar sada plaćam za sebe i svoj stan. Sve ove godine sam imala osećaj da se gomilaju novčani gubici koji  se nikada ne mogu  vratiti. Napokon imam svoj stan i život kao podstanar je prošlost - zaključuje Svjetlana.

Dakle, plaćanje rate stambenog kredita  možemo gledati kao dugoročno ulaganje u investiciju koja daje sigurnost i koja se uvek može unovčiti čak i ukoliko dužnik dođe u lošiju finansijsku poziciju.

Nestabilni prihodi – podstanarski život

Biti podstanar se na prvi pogled čini kao prilično teška situacija. Međutim, kao što podizanje stambenog kredita ima svojih  prednosti, tako ih ima i u  podstanarskom životu.

- Živim u iznajmljenom stanu sa momkom već nekoliko godina i mogu vam reći da sam baš zadovoljna . Na podstanarski život smo se odlučili najviše iz praktičnih razloga. S obzirom da često menjam poslove, lokacije,  najjednostavnije  mi je da samo spakujem kofer i preselim se u neki drugi stan koji je bliži novom radnom mestu. A u svoj stan treba ulagati, kupovati nameštaj, belu tehniku i ostalo što nam u ovom trenutku ne odgovara - rekla je za naš portal Jovana Petrović (24) .

- Iskreno rečeno, ne mislim da je dizanje stambenog kredita dobra stvar. Sama pomisao da taj stan nikada neću moći da prodam po ceni po kojoj sam ga otplatila, već po dosta nižoj, me automatski odvraća od te mogućnosti - rekla je Sanja Mitrović(29).

Dakle,  različita su mišljenja i argumenti  za plaćanje kirije sa jedne i plaćanje rate kredita sa druge strane. Na vama je da prelomite i donesete odluku šta vam se više isplati – plaćati mesečno gotovo isti iznos za tuđ stan ili za svoj.

Izvor: srbijadanas
Close Menu