Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Ponudu banaka u Srbiji za konverziju kredita indeksiranih u švajcarskim francima do sada je prihvatilo oko 60 odsto klijenata, a kod pojedinih banaka konvertovano je i do 85 odsto kredita, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.
Konverziju kredita u

Foto: Pixabay
Rok do kojeg korisnici kredita treba da se izjasne, na osnovu Zakona o konverziji, usvojenog aprila ove godine, varira od banke do banke, pošto su ponude poslate u različitim vremenskim intervalima. Zakon je predvideo rok za izjašnjavanje od 30 dana od dana kada je klijent primio ponudu banke.
"Prema do sada prikupljenim podacima, možemo zaključiti da je većina korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima prihvatila da je Zakon o konverziji najbolje rešenje za njihovu situaciju. Već sada možemo reći da se konverzija uspešno sprovodi, a koliki će biti konačan procenat kredita konvertovanih u evro znaćemo kada istekne zakonom predviđeni rok", rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.
Ponude za konverziju upućene su svim korisnicima stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, a za proces konverzije banke u Srbiji izdvojiće oko 130 miliona evra. Rešenjem iz Zakona o konverziji preostali dug klijentima biće umanjen za 38 odsto.
Autor: Beta
Close Menu