Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Odluka Vrhovnog kasacionog suda da ukine pravosnažnu presudu kojom je zbog promenjenih okolnosti 2016. bio raskinut ugovor između jedne banke i korisnika stambenog kredita od 145.000 švajcarskih franaka i da slučaj vrati na početak prvostepenom Višem sudu u Novom Sadu na ponovno suđenje šalje poruku građanima zaduženim u francima da treba da se szudovima obraćaju radi ništavosti indeksacije u švajcarcima, a ne radi raskida ugovora, kaže advokat Jelena Pavlović a prenosi Srbijadanas.

franci

Foto: Profimedia/ilustracija

Iako deluje da je banka u ovom slučaju pobedila klijenta, Pavlovićeva kaže da je presuda VKS dobra za zadužene građane jer pokazuje da se i Srbija kreće stopama ostalih 13 zemalja u Evropi koje su već stavile van snage indeksaciju u švajcarskim francimaOna objašnjava da je VKS dao nalog da se utvrdi da li je kod korisnika kredita povređeno pravo na informisanje, a što je praksa u pomenutih 13 zemalja.

- Jasno da i VKS posle dužeg vremena ide u identičnpom smeru. Nadamo se da će konačno biti kraj agonije i da će se ui narednih nekoliko godina normalizovati odnos banaka i korisnika bankarskih usluga. Ova presuda ne znači da će klijent izgubiti spor jer sud po službenoj dužnosti mora da pazhi na ništavost, a to znači da će se kredit vratiti u dinarski iznos koji je klijent dobio od banke bez bilo kakvog obračuna u švajcaracima – objašnjava Pavlovićeva.

Close Menu