Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Narodna banka Srbije uvela je moratorijum na otplatu kredita u trajanju od najmanje 90 dana, što bi značilo da klijenti mogu da pauziraju vraćanje duga u aprilu, maju i junu. Oni koji to prihvate, u tom periodu, neće imati nikakve obaveze prema banci, ali će pozajmicu otplaćivati tri meseca duže sa nešto većom mesečnom ratom.

Ukoliko građani ne žele da naprave pauzu pri otplati kredita, u obavezi su da to svojoj banci najkasnije jave do 31. marta, jer ukoliko to ne urade automatski pristaju na zastoj u plaćanju. Oni koji naredna tri meseca ne žele da vraćaju dug treba da znaju da ta usluga banke nije besplatna, jer će se za taj period obračunavati određena kamata, koja u ovom slučaju nije zatezna.

uplata plate placanje isplata penzije uplacivanje kredit krediti stipendije stipendija dinari pare subvencije dinar novac jpg

Ilustracija RTV

„Kamata je manji deo rate kredita, čak ni ona neće biti plaćena odjednom, nego će ona biti raspoređena na otplatnog plana, tehnički to znači da za nekog ko ima stambeni kredit on će da ima ratu veću za par evra, za nekog ko ima keš kredit biće mu za par stotina dinara veća rata“, kaže Dušan Uzelac iz Kamatice.

Ova odluka se odnosi na više od milion građana, koji trenutno u Srbiji imaju zajmove u bankama, bilo da su u pitanju keš, potrošački ili stambeni krediti. Takođe, u narednom periodu, mogu da odahnu i oni koji ni pre nisu izmirivali svoje obaveze.

U ovom periodu neće biti ni naplate potraživanja. Znači neko ko je pre ovog stanja bio u nekom kašnjenju otplate kredita neće biti pritiskan ni pravno ni pozivima da to izmire, već će to biti nastavljeno kada se završi vanredno stanje“, dodaje on.

Takođe, postoji mogućnost da dužnik koji je zaustavio plaćanje kredita promeni odluku - odnosno da plati jednu ratu, ali i da narednog meseca ipak odluči da napravi pauzu. I u tom slučaju važe pravila moratorijuma.

Close Menu