Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Prvog meseca važenja takozvanog trećeg moratorijuma, interesovanje za olakšice u otplati finansijskih obaveza je bilo malo, a u Udruženju banaka Srbije kažu da se bankama za olakšice javilo oko jedan odsto klijenata.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić za Tanjug ocenjuje da je malo interesovanje za ponuđene olakšice zapravo dobar znak jer ono pokazuje da su prethodna dva moratorijuma dala dobre rezultate i da su i vremenski i sadržajno dobro osmišljeni“, ističe Vasić.

 FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Prema njegovim rečima, za pretpostaviti je da su se za olakšice najviše javili zaposleni u sektoru gradskog hotelijerstva jer su oni ispunjavali propisane uslove da su ili ostali bez prihoda ili da su im prihodi bili znatno smanjeni.

Vasić ukazuje da je dobro što treći moratorijum duže traje, pa će svi oni koji budu imali problema u servisiranju obaveza, za olakšice moći da se prijave sve do kraja aprila.

Odluka Narodne banke Srbije kojom su dužnicima pogođenim pandemijom omogućene olakšice u otplati obaveza prema bankama stupila je na snagu 15. decembra prošle godine.

Poslovne banke su u skladu sa propisanom obavezom bile dužne da na svojim internet stranicama do 22. decembra postave obaveštenja u vezi s olakšicama.

Za razliku od prva dva moratorijuma treći su građani i firme morali sami da zatraže od banke.

Njime su omogućene olakšice u servisiranju obaveza prema bankama građanima čija su primanja znatno pogođena pandemijom i privredi kojoj je iz istog razloga opao promet ili određeni period nije ni radila.

Close Menu