Svajcarac.rs

svajcarac_rs_logo

informacije i vesti za kreditne dužnike u švajcarcima

Rata u švajcarcima veća je za 1.000 dinara, a za pojedine građane i do 2.000 dinara.

Većina zaduženih, naime, iskorstila je ovu mogućnost i svoj kredit vezala za evropsku valutu. Nešto više od hiljadu dužnika to nije uradilo iz nekoliko razloga.

Za konverziju se nisu opredelili oni kojima je ostalo malo rata do konačne otplate, ali i oni koji su kreditno sposobniji, nisu u docnji i nisu ugroženi pa su procenili da mogu do kraja da optlate svoje rate. Među njima ima i onih koji su u procesu tužbe ili to planiraju.

Rast franka našim građanima diže ratu trenutno u iznosu od oko 1.000 dinara.

- Naravno da rast franka utiče. Ukoliko je na primer, prosečna rata 300 franaka, koji je porastao prethodnih dana za oko 5 dinara, to znači da je rata u proseku veća za 1.000 dinara - kaže za naš portal Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

Ako se pogleda unazad nekoliko meseci, nekima je ta rata veća i za 2.000 dinara.

Oni koji su prohvatili leks specijalis su zapravo u najlošijoj poziciji.

- Ovih 90 odsto koji su prihvatili leks su u lošijoj poziciji jer su sebi ograničili manevarski prostor. Dobar deo njih i dalje ne može da plaća ratu i posle konverzije, a izgubili su pravo da tuže i urade bilo šta po tom pitanju. Nisu sebi pomogli - dodaje Gavrilović.

Prosečan srednji kurs švajcarca u januaru je iznosio 109,19 dinara. Mesec ranije bio je na nivou od 107,54 dinara. Približno toliko je vredeo i u novembru, oktobru i septemebru, ali je prvih meseci prethodne godine bio i niži - oko 104 dinara.

Prosečna vrednost franka u 2015. godini, kada su dužnici došli u bezizlaznu poziciju, bila je 113,12 dinara.

Close Menu